Arbeidernes ferie- og studiereise 1928Sommeren 1928 ble det for første gang organisert en felles feriereise for arbeidere til utlandet. Østasiatiske kompanis store amerikadamper "Polonia" på 15 000 tonn var leid for turen, som gikk til Hamburg. På båtreisen nedover var det til dels sterk vind, og mange led sjøsykens kvaler.
Foto: Ruud / ArbarkFoto: Arbark
Reisen ble arrangert av Oslo Arbeiderparti og Oslo og omegns faglige samorganisasjon i samarbeid med Bennets reisebyrå og ble annonsert i Arbeiderbladet allerede i mai samme år.8. august 1928 satte S/S "Polonia" kursen mot Tyskland. Flere tusen mennesker var møtt fram på kaia for å vinke farvel til de vel 500 spente passasjerene. For mange av disse var dette den aller første reisen til utlandet.
Foto: Ruud / ArbarkTurdeltakerne var noe medtatte etter den strabiøse sjøreisen da de steg i land i Hamburg. Her ble de møtt av representanter fra den lokale arbeidernes reiseforening, "Gemeinnütziger Verkehrsverein Hamburg", som hadde ansvaret for oppholdet i Hamburg.
Foto: Ruud / ArbarkPå programmet stod blant annet en orienteringstur i byen. Heldigvis hadde været bedret seg betraktelig, slik at deltakerne kunne nyte utsikten fra de åpne "autobussene". Ellers ble det tid til å besøke Rådhuset og byparken, samt å ta en båttur på innsjøen Alste
Foto: Ruud / ArbarkEt besøk i den verdenskjente Hagenbecks dyrepark med påfølgende lunsj i parkens restaurant stod også på programmet. På den såkalte "Bierabend" (øl- og pølsefest) i fagforeningshuset om kvelden var det velkomsttaler av representanter fra den tyske fagorganisasjonen og fra Hamburg by.
Foto: Ruud / ArbarkPå hjemturen viste været seg fra sin beste side, med blikkstille hav og strålende solskinn. I bassenget "kryr det av lystige damer og herrer som ler og plasker av hjertets lys - det gir appetitt til kveldsmaten," fortalte Arbeiderbladets reporter. Her er det medlemmer av Typografkoret som har gått i vannet. Koret stod for mye av underholdningen på reisen.
Foto: Ruud / ArbarkReisen ble avsluttet med karneval og store festligheter ombord.
Foto: Ruud / ArbarkMedlemmer av arrangementskomiteen samlet på dekk. Av kjente profiler i norsk arbeiderbevegelse ser vi bl.a. Arne Paasche Aasen, Håkon Lie, Øyvind Marthinsen, Bjarne Jullum, Sigrid Syvertsen, Eugen Pettersen, Rolf Gerhardsen, Edvard Mørk og Arnold Vik. Senere arrangerte komiteen også en "Hamburger-kveld" i Folkets Hus store sal, der det ble vist lysbilder og film fra turen.
Foto: Ruud / Arbark


Publisert 12.01.2021, første gang 01.07.2005.