Husmorferie


30 husmødre venter på båten som skal frakte dem over til Svestad feriehjem på Nesodden. I hele to uker skal de gå til dekket bord og la hjemmets huslige bekymringer ligge. Bildet er fra 1951.
Foto: Arbeiderbladet / ArbarkArbeiderpartiets Kvinneforeningers Feriehjem på Svestad ble åpnet i 1920. Det var Carl Jeppesen, en av Arbeiderpartiets grunnleggere, som først kom på tanken om et feriehjem for slitne husmødre. Da Jeppesen og kona Hulda testamenterte sin formue til feriehjemmet, ble villaen "Bellevue" på Svestad kjøpt og innredet. Blant bidragsytere var Christian Holtermann Knudsen og grosserer Tollef Bredal. Grossereren ga i løpet av fem år til sammen 25.000 kroner til hjemmet, en anseelig sum i begynnelsen av 1920-årene. Arbeiderkvinnene samlet dessuten inn betydelige beløp selv. Stedet ble solgt i slutten av 1980-årene.
Foto: Ragna Hagen / Arbeiderbladet / ArbarkFra sesongåpningen på Svestad i 1954. Fra venstre sitter styrets leder Magnhild Eriksen sammen med journalist og kvinneforkjemper i Arbeiderpartiet, Rachel Grepp, Karen Blyberg og Christiane Gulbrandsen. De tre sistnevnte hadde vært engasjert i feriehjemmets virksomhet helt siden starten.
Foto: Arbeiderbladet / ArbarkSju kvinneforeninger i Oslo Arbeiderparti sto for driften av det idylliske feriehjemmet. Vedlikehold, vask og stell av eiendommen ble gjort på frivillig basis.
Foto: Arbeiderbladet / ArbarkFeriegjestene skulle ha det hyggelig og pent rundt seg. Klara Iversen og Ingjerd Knutsen i rosebedet.
Foto: Arbeiderbladet / ArbarkKaffekos med sang og musikk en sommerdag i begynnelsen av 1960-årene. I løpet av tre sommermåneder tok feriehjemmet imot opp til 500 Oslo-husmødre og enda var ventelistene lange. For de aller fleste gjestene ventet et gratis opphold, mens de som var noe bemidlet betalte selv
Foto: Arbeiderbladet / ArbarkHer fikk kvinnene tid til både lesing og kryssordløsing uten å bli forstyrret.
Foto: Arbeiderbladet / ArbarkDrømmeferie på Svestad - ferdig middag venter og ingen oppvask etterpå.
Foto: Arbeiderbladet / Arbark


Publisert 12.01.2021, første gang 01.05.2005.