Fernanda Nissen biografi


Intervju med forfatter Mari Jonassen


Mari Jonassen, gratulerer med den rykende ferske boka du har skrevet om Fernanda Nissen. Hun var en svært mangfoldig personlighet, ikke sant?

Nissen-biografi
Bokens forside
Foto: Aschehoug forlag
- Fernanda Nissen var en kvinne med store forventninger til livet, samfunnet og menneskene omkring seg. Under fyrstikkarbeiderskenes streik i 1889 skjedde det to svært avgjørende ting; hun forelsket seg i Oscar Nissen og hun ble sosialist. Senere i livet skrev hun at det viktigste i livet var nettopp kjærligheten og arbeidet. For Fernanda Nissen innebar det siste å kjempe for bedre kår for samfunnets svake. Hun så på sosialismen som sin tids største frigjøringsprosjekt.

- Hvorfor valgte du å skrive om henne?

- Det har vært skrevet overraskende lite om Fernanda Nissen. Venninnen Barbra Ring kom ut med en sterkt beundrende biografi året etter at hun døde, og siden har alle framstillinger basert seg på denne. Jeg ønsket å gå dypere inn i den fascinerende historien om kvinnen som trosset samfunnets moralkodeks da hun som tobarnsmor skilte seg fra ektemannen, Dagbladredaktøren Lars Holst, og giftet seg med fembarnsfaren Oscar Nissen, som var gift med den kjente pianisten Erika Nissen. Dette var ikke noe enkelt valg; det kostet henne nesten livet. Dessuten var Fernanda Nissen en av arbeiderbevegelsens mest profilerte kvinner som kulturjournalist, fagforeningsleder, stemmerettsaktivist, redaktør og kommunepolitiker. I 1916 var hun faktisk Kristianias mest populære lokalpolitiker idet hun fikk flest stemmer av alle som stilte til kommunevalget.


- Det ligger et stort forskningsarbeid bak boka. Hvor har du hentet stoff fra?

Mari Jonassen
Mari Jonassen
Foto: Aschehoug forlag
- Både Oscar og Fernanda Nissen sørget for å få brent brevsamlingene sine, så arbeidet med å finne kilder har vært nitidig. Jeg har funnet mye på Nasjonalbiblioteket. Både Arne og Hulda Garborg var nære venner, og de bevarte sine brev. Dessuten ble hun kjent med den svenske poeten Gustaf Fröding da hun var innlagt på et nervesanatorium. Brevene til ham gir et godt innblikk i Fernanda Nissens vanskelige liv etter at forholdet til Nissen ble kjent. Dessuten fant jeg sikkert mer enn hundre brev som hun skrev til Gustav Vigeland på Vigeland-museet.

Her i Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek er det særlig Kristiania Arbeidersamfunns møteprotokoller som har vært interessante. Der kunne jeg følge hvilke saker Fernanda Nissen tok opp som et av de første kvinnelige styremedlemmene i Arbeidersamfunnet. Hun forsøkte blant annet å få til et samarbeid mellom Norsk Kvinnesaksforening og arbeiderkvinnene i 1894. Initiativet strandet, men ledet fram mot arbeiderkvinnenes egen forening, Arbeiderpartiets kvinneforening, som ble forløperen til Arbeiderpartiets kvinneforbund.











Publisert 14.01.2021, første gang 20.12.2013.