Sigurd Evensmo 100 år

14. februar 2012 er det 100 år siden journalisten, forfatteren, politikeren, motstandsmannen, filmkritikeren og redaktøren Sigurd Evensmo ble født.

Mest kjent er han kanskje som forfatter av suksessromanen Englandsfarere, som ble filmatisert, og som redaktør og skribent i Orientering.

Sigurd Evensmo døde 17. oktober 1978.
Som journalist i Arbeidernes pressekontor ble Sigurd Evensmo i september 1938 sendt til Praha for å rapportere hjem om hendelsene i Sudetenland i Tsjekkoslovakia der nazistene slo til. Evensmo betegner det jounalistiske arbeidet der nede som sitt livs bragd. Han brukte seinere temaet i romanen Flaggermusene. Bildet fra en av Evensmos reportasjer, viser tsjekkere og sudet-tyske sosialdemokrater som flyktet til Praha.
Arbeiderbladets medarbeidere på flukt ombord på ishavsskuta Reform i aprildagene 1940. Ferden gikk fra Ålesund til Tromsø.
Foran fra venstre: Nyhetsredaktør Olav Larssen og journalistene Hans Amundsen og Sigurd Evensmo.
I 1947 var Sigurd Evensmo på reportasjetur for Arbeiderbladet i Sovjetunionen.

Her er han fotografert sammen med andre journalister foran ruinene av tsarslottet i Peterhof utenfor Leningrad.
Sigurd Evensmo leser sine dagboksnotater fra slutten av 1940-årene. Politisk sto han på ytterste venstrefløy i Arbeiderpartiet og var sterk motstander av medlemskap i NATO. Dagen etter partiets landsmøtevedtak om innmeldelse i Atlanterhavspakten i 1949, sa Evensmo opp sin stilling som kulturredaktør i Arbeiderbladet og meldte seg samtidig ut av Arbeiderpartiet. Bildet er fra 1974.
Filmen "Englandsfarere" hadde premiere i 1946.

Skuespillerne er fra venstre Lauritz Falk, Jørn Ording og Knut Wigert.

NRKs fjernsynsserie Grenseland ble vist i 1979. Serien var basert på Evensmos triologi Grenseland, Flaggermusene og Hjemover.

Bildet er fra innspilling i Oslo tingrett.

Skuespiller Sverre Anker Ousdal
(med tversoversløyfe) hadde hovedrollen som Karl Martin Bårdsen.


Evensmo ble tildelt Norsk Litteraturkritikerlags pris for 1951 for romanen Hjemover som avsluttet triologien om Karl Martin Bårdsen.

Prisen var et litografi av Th. Lie-Jørgensen.
Avisa Orientering, senere Sosialistisk Folkepartis organ, kom første gang ut i 1953. Sigurd Evensmo var medarbeider fra starten og fram nedleggelsen i 1975.

Bildet er fra 1973 der Evensmo og kollegaer i redaksjonen forberedte en jubileumsutgivelse.
   
   


©Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek