AKP (m-l) - 50 år siden etableringen



Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene), AKP (m-l), var et norsk politisk parti som ble stiftet i 1973 og nedlagt i 2007. AKP hadde sitt utspring i Sosialistisk ungdomsforbund (SUF), som i 1969 brøt med Sosialistisk folkeparti, og såkalte Marxist-leninistiske arbeids- og studiegrupper. Organisasjonen befant seg på ytre venstre og var både en videreføring av og en reaksjon mot 1960-tallets ungdoms- og studentopprør. Inntil 1990 hadde partiet tilleggsbetegnelsen marxist-leninistene (m-l) og medlemmer og sympatisører blei kalt ml-ere. AKP var inspirert av Lenins og Mao Zedongs partimodeller, og ble styrt etter prinsippet om demokratisk sentralisme. Partiet var på 1970-tallet ett av Vest-Europas sterkeste maoistiske partier. Partiet tok til orde for væpnet revolusjon og ville innføre kommunisme i Norge, etter modell av Mao Zedongs styre i Kina.

AKP (m-l) ble stiftet på Linderudkollen i Oslo 18. februar 1973. Partistiftelsen var et direkte resultat av ml-ernes deltakelse i kampen mot norsk medlemskap i EF (senere EU) i 1971‒1972. Nei-flertallet ble fortolket som en mulig revolusjonær situasjon, og da trengtes det et parti som kunne lede an i kampen.


Stiftelsen
Stiftelsesmøtet 18. februar 1973. Fra venstre: Synne Holan fra Tromsø, partiformann Sigurd Allern og medlem av sentralkomitéen, Kjell Pettersen fra Sauda.
Foto: Arbeiderbladet / Arbark


Utopien om et kommunistisk idealsamfunn ledet flere unge til de marxist-leninistiske bevegelsene på 1970-tallet. Partiet hadde innflytelse i forskjellige studentorganer, gjennom sin avis Klassekampen og gjennom sin kamp mot Arbeiderpartiet og LOs faglige politikk på arbeidsplassene.

Maoistene fikk allerede i 1960-årene kontroll over solidaritetsarbeidet for Vietnam. Senere spilte AKP(m-l) en viktig rolle i støtteorganisasjonene for Palestina, Chile og Afghanistan. Også i den radikale kvinnebevegelsen hadde AKP stor innflytelse. Kvinnefronten var i praksis ledet av partiet.

I startfasen var helsearbeiderne som sykepleiere, leger og fysioterapeuter den største yrkesgruppa i AKP (m-l). Kitty Strand og Gro Hagemann spilte en sentral rolle i utviklingen av den radikale kvinnebevegelsen. De hadde mest innflytelse på utviklingen av bevegelsens kvinnepolitikk. Partiet engasjerte seg i sakene for selvbestemt abort og mot pornografi og prostitusjon, kamp mot høyreekstremisme og i fagforeningsarbeid.



Akp
AKP (m-l) og Faglig 1. mai-front preget togene i mange år og var kjent for sine spektakulære demonstrasjonstog med stor oppslutning, som i Oslo i 1974. Parole: Lettere arbeid og lengre pause for gravide kvinner!
Foto: Arbeiderbladet / Arbark



Ny leder
9. oktober 1975 overtok Pål Steigan (til høyre) som formann etter Sigurd Allern (til venstre). Steigan ledet partiet i nesten ti år, frem til 1984.
Foto: Arbeiderbladet / Arbark


AKP (m-l) var sentral i mange faglige kamper. Linjegodsstreiken 1976: I april 1976 gikk transportarbeiderklubben ved Alnabruterminalen til streik. Transportarbeiderforbundet slo fast at konflikten var tariffstridig, og både forbundet og Osloforeningen oppfordret de streikende til å gjenoppta arbeidet. I pressen ble det dessuten lagt vekt på at flere av streikelederne var AKP’ere, og at konflikten i realiteten var initiert av AKP (m-l).


Akp
På bildet ser vi streikevaktene bli fjernet av politiet, blant dem Per Østvold som seinere ble leder av Transportarbeiderforbundet.
Foto: Stein Marienborg / Arbeiderbladet / Arbark

Les mer om streiken her: https://www.arbark.no/Utstilling/Transport_og_kommunikasjon/Tr0209.htm




Akp og Gerhardsen
AKP (m-l) var i opposisjon til LO og Arbeiderpartiets linje i fagbevegelsen. Her er AKP (m-l)s representanter fra Jern og metallarbeiderforbundet i diskusjon med Einar Gerhardsen på LO­kongressen 1977. Fra venstre: Harald Minken, Pål Steigan, Brynjulf Mugaas, Einar Gerhardsen og Marit Engh. I bakgrunnen Klassekampens daværende redaktør Finn Sjue.
Foto: Sølve Harm / Arbark


Ideologisk orienterte partiet seg mot Kina og Albania, med skarp front mot Sovjetunionen. AKP (m-l) så på det kinesiske, og fram til 1976 også det albanske kommunistpartiet, som bærerne av den ekte kommunismen. Sovjetunionens kommunistiske parti ble vurdert som ikke-kommunistisk (revisjonistisk). Den post-stalinistiske Sovjetunionen var hovedfienden. AKP (m-l) ble i økende grad kritisk til utviklingen i Kina utover 1980-tallet, og partiet brøt forbindelsene med Kinas kommunistparti. På 1980-tallet utviklet AKP (m-l) en kvinnepolitikk som fikk fram at flertallet i arbeiderklassen er kvinner, og de jobbet for innføring av sekstimersdagen og likelønn.

Utover i 1980-årene fikk m-l-bevegelsen mindre oppslutning, og AKP (m-l) mistet innflytelse. I 1987 ble det vedtatt at AKPs valgorganisasjon, Rød Valgallianse, i mindre grad skulle detaljstyres av AKP (m-l).

AKP (m-l) og andre deler av bevegelsen har gitt ut flere hundre hefter og bøker. På 1970- og 1980-tallet ga AKP (m-l) ut den engelskspråklige avisa Class Struggle med ujevne mellomrom.



Publikasjon 1
Publikasjon 2
Publikasjon 3
Publikasjon 4

AKP (m-l) la stor vekt på ideologisk skolering. Her ses et utvalg studiehefter fra bibliotekets samling.
Foto: Arbark


AKPs landsmøte i mars 2007 vedtok å gå sammen med Rød Valgallianse og Rød ungdom i det nye partiet Rødt. AKPs siste leder, Ingrid Baltzersen, ble også nestleder i det nye partiet. Den formelle nedleggelsen av AKP ble enstemmig vedtatt på landsmøtet 21. april 2007.

AKP utga også gratisavisen akp.no som ble videreført som Rødt nytt.



Fakta om AKP (m-l)

• Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene) ble stiftet 18. februar 1973.

• AKP (m-l) var et maoistisk parti som fulgte kommunistpartiene i Kina og Albania.

• Etter Maos død i 1976 og splittelsen mellom Kina og Albania, oppsto en ideologisk krise som ble begynnelsen til slutten for ml-bevegelsen.

• Partiet etablerte i 1977 Klassekampen som dagsavis. Avisen var offisielt organ for partiet fram til 1991.

• AKP strøk (m-l) fra partinavnet i 1990.

• I 2007 gikk AKP sammen med RV inn i Rødt, og AKP ble nedlagt.

• Partiledere: Sigurd Allern (1973-75), Pål Steigan (1975-84), Kjersti Ericsson (1984-88), Siri Jensen (1988-92), Solveig Aamdal (1992-97), Jorun Gulbrandsen (1997-2006), Ingrid Baltzersen.





Tekst: Marina Durovic-Andic og Kjersti Åberg.


---


Litteratur:


Rui, Per Kristian: «Ville tider, ville streiker»: om AKP (m-l) og m-l-bevegelsens rolle i ville streiker 1975-76., (Masteroppgave i historie, Universitetet i Oslo 2020)

Skjønsberg, Harald: Tilbakeblikk på AKP (m-l)s tiår., (I Arbeiderhistorie 1990)


Arkiv hos Arbark – katalog på Arkivportalen:
ARK-2704 AKP (m-l)

ml-historie: https://akp.no

















Publisert 13.02.2023