Arbeiderpressens gjenreisning
Arbeiderpressen ble hardt rammet under den andre verdenskrig. Av i alt 44 arbeideraviser, ble 39 stanset av okkupantene. Enkelte aviser opplevde at redaksjoner og trykkerier ble fullstendig ødelagt i bombeangrep. Andre ble rasert ved at NS-myndighetene beslagla og solgte produksjonsutstyret deres. Det har vært en vanlig oppfatning at arbeiderpressens produksjonsapparat ble totalt rasert under krigen. Men allerede ved utgangen av 1945 ga arbeiderpressen ut førti aviser, og disse hadde et høyere samlet opplag enn de 44 arbeideravisene som var blitt utgitt før 9. april 1940.1 Hvordan kunne gjenreisningen av Arbeiderpressen skje så raskt?

Foto: Arbeiderbladet / Arbark
Ved hjelp av rapporter som gikk med kurér fra Norge – via LOs Stockholmsekretariat – til London, dannet komiteen seg et bilde av situasjonen. Deretter fremmet den forslag til hva som måtte gjøres for å sikre en raskest mulig gjenreisning av Arbeiderpartiets presse.

Foto: Arbeiderbladet / Arbark
På Arbeiderpartiets landsmøte i september 1945 fortalte Johan Ona en annen historie: Hele 40 av 44 arbeideraviser var blitt stanset under krigen. 22 aviser hadde fått sine trykkerier helt eller delvis ødelagt.

Foto: Arbark
Ytterligere åtte avistrykkerier mistet en del utstyr, men ikke mer enn at de kunne settes i drift i løpet av sommeren og høsten 1945. De resterende 15 av i alt 32 trykkerier hadde kommet seg uskadet gjennom okkupasjonstiden. De fleste av dem hadde vært i drift som aksidenstrykkerier gjennom hele krigen, og et par av dem var også blitt betydelig opprustet. Til sammenligning var det ca. 120 borgerlige eller upolitiske aviser som også var blitt stanset under krigen, og omtrent halvparten av disse kom aldri i gang igjen. Arbeiderpressen hadde for øvrig ikke mistet en eneste rotasjonspresse – som var de desidert største, dyreste og mest effektive trykkpressene – mens de borgerlige avisene hadde mistet minst fire.
I London hadde Johan Ona vært med på å formulere ambisiøse planer – ikke bare for en gjenreisning men også for en videreutvikling av arbeiderpressen.

Foto: Arbeiderbladet / Arbark
Ved å formidle et fortegnet bilde av arbeiderpressens tekniske tilstand og samtidig fokusere på pressens avgjørende betydning for de kommende årenes valgresultater, håpet Ona at han med Arbeiderpartiets hjelp kunne få fagbevegelsen til å åpne pengesekken.
----------
Noter
1. Det norske Arbeiderparti, beretning 1945, s. 67.
2. Protokoll fra Det norske Arbeiderpartis landsmøte 31. august – 2. september 1945, s. 52–53.
3. Dagspressen nr. 2/1948, s. 10.
4. Protokoll fra Det norske Arbeiderpartis landsmøte 31. august – 2. september 1945, s. 54.
Publisert 20.01.2021, første gang 01.05.2015.