
Å sette vinger på en stein
Han kan kjenne lukten av kvae og nybarkete trær der han sitter og blar i en bok. Lukten stiger opp fra sidene; sagspon, knekket kvist og granbar. Bål – det lukter bål og svartbrent kaffe. Svette. Han kan høre gjertrudskråka skrike over svarte tjern, høre suset i en kongle vinden bærer med seg. Øksa som synker i sevjetung stamme. Kjenne regndråper over naken rygg, snødriv over stivfrosne fingre og gjengrodde kinn. Kjenne kulden krype ned i søkkvåte støvler. Så – i et glimt – tennes nattens stjerner. Og han kan følge månens sølvtråd vandre over myrer og blanke vann. Det hvisker ømt i en bekk som sildrer forbi. Alt dette fornemmer han fordi det er så levende og godt beskrevet i den boken som ligger oppslått i fanget hans. En diktsamling av Hans Børli. Hans Børli – skogens dikter! Å ja – men han var så mye mer.
Og han leser videre. Leser om tømmerhoggeren som bakser seg vei gjennom rotvelt og meterhøy løssnø. Sagblad som kiler seg fast i knortete granlegger. Øksa som glipper og biter seg vei gjennom vadmel og tynnslitt hud. Leser om steinstøv i lungene, ødelagte ryggvirvler og muskler slitt løs fra festet. Leser om kulde, tørre brødskiver frosset fast til en stubbe. Om hunger, om tørst. Om reinspikka nød. Leser om leilendingen, oppsitteren og fabrikkarbeiderens usle kår. Slunkne lønningsposer og oppsigelsens svarte spøkelse. Det er småfolkets liv og grå hverdag som så malende blir penslet ut. Ja – for han er også slitets dikter. Tømmerhoggerens miljøskildrer og arbeidsmannens poet.
Noen av diktene er rene naturskildringer. Miljøbeskrivelser. Idylliske vers om kuraut, linnèa og varsomme fuglevinger. Der slynger stien seg gjennom duggfriskt gras og nyutsprungen bjørk, over gulhvite setervoller hvor katten strekker seg dovent mot en solblek himmel. Og der sitter en piperøkende skikkelse på trammen og glaner blått ut i lufta. Kanskje er det dikteren selv? Det finnes dikt om årstidene som skynder seg langsomt over jorden. Og det finnes dikt om fremmede byer og andre kulturer, om revolusjonære helter og historiske hendelser. Om filosofiske retninger, tro og tvil. Om jazzmusikeren Satchmo og om Kal & co som aldri kom seg til sydens palmekyster.

Så – var han ikke arbeiderdikter? Selv kunne han stille seg dette spørsmålet: «Er ikke jeg arbeiderdikter? I den grad jeg kan kalle meg noe så fint som dikter? Her har jeg stått i 45 år i landets tyngste yrke – og samtidig skrevet 16 diktsamlinger. Men arbeiderdikter – nei da, det er det akademikerne som er i våre dager, Blinderngutta, som tar seg jobb i industrien et par måneders tid, og etterpå setter seg til å skrive bøker som skal belære arbeideren om hvordan det er å være arbeider…» (Arbeidern, tidsskrift for debatt og kultur, nr. 3, 1977.) Det er en ny generasjon forfattere, knyttet til tidsskriftet Profil, han har i tankene her. Og han lar seg provosere av det han betegner som akademiske sofaradikalere og deres hang til «…å preike livsfjernt visvas om revolusjon i gamle Norge». Profilgjengen på sin side var heller ikke videre begeistret for Børli og hans diktning. Billedspråket – hans poetiske avtrykk – stemplet de som både romantisk og avlegs. For dem var han aldri revolusjonær nok. Hans politiske diktning var for vag og manet aldri til «væpna opprør mot den sittende makta». Det tok vel ikke Børli selv så veldig tungt. Han syntes snakket om revolusjon og voldelig overtakelse av makten i gamle Norge var det «skire pissprat!» - og mente det særlig var i studentkretser man møtte denne revolusjonsromantikken. Men han fortsatte – på sitt vis – gjennom hele sin diktergjerning å solidarisere seg med den undertrykte, den forfulgte, den som bygget landet. Det var aldri tvil om hvor hans hjerte lå.
Hans Børli ble født den 8. desember 1918 på oppsitterplassen Børli på Fjeldskogen lengst vest i Eidskog kommune. I 53 år arbeidet han i skogen som tømmerhogger og skrev samtidig sine dikt i hodet før han om kvelden kunne feste ordene til papiret – enten på brakka eller ved et slitt lite skrivebord i et hjørne av soveværelset hjemme. Det ble også noen novellesamlinger og romaner. Hans Børli fikk en rekke æresbevisninger og priser for sitt forfatterskap og var hva man kan kalle en folkekjær dikter. Det er blitt satt melodi til en rekke av hans dikt og disse er også spilt inn på plate. Noe som temmelig sikkert var med på å øke anerkjennelsen og den forholdsvis store utbredelsen han fikk oppleve i sin levetid var nok hans evne til å kombinere en ganske så kompleks og eksistensiell, nærmest religiøs, undring over tilværelsen med en lyrisk og nokså lettfattelig tilgjengelighet i sine dikt. Og han var seg bevisst sin stand og sin bakgrunn gjennom hele sitt forfatterskap. Evig tro mot sine idealer; arbeidsmannen og sliteren. Han døde 26.august 1989.
I disse dager feirer vi hans 100 års jubileum.
Tekst: Trond Henriksen / Arbark




Foto: Arbark
Hans Børli, bibliografi:
Tyrielden. Dikt 1945
Han som valte skogen. Fortelling 1946
Villfugl. Dikt 1947
Det small et skott. Skisser og fortellinger fra skogen 1948
Men støtt kom nye vårer. Dikt 1949
Sølv og stål. Roman fra grenseskogen 1951
Likevel må du leve. Dikt 1952
Under lomskriket. Roman fra Gransjøen 1953
Ser jeg en blomme i skogen. Dikt 1954
Kont-Jo. Viser og vers fra tømmerskogen 1957
Dagene. Dikt 1958
Jeg vil fange en fugl. Dikt 1960
Ved bålet. Dikt 1962
Hver liten ting -. Dikt 1964
Brønnen utenfor Nachors stad. Dikt 1966
Når menneskene er gått heim. Dikt i utvalg. Den norske Bokklubben 1968
Som rop ved elver. Dikt 1969
Isfuglen. Dikt 1970
Kyndelsmesse. Dikt 1972
Vindharpe. Dikt 1974
Vinden ser aldri på veiviserne. Dikt 1976
Dag og drøm. Dikt i utvalg 1978
Når kvelden står rød over Hesteknatten. Dikt 1979
Dagen er et brev. Dikt 1981
Frosne tranbær. Dikt 1984
Tusseleiken. Fortellinger og skisser 1987
Med øks og lyre. Blar av en tømmerhoggers dagbok 1988
Etterlatte dikt. På Harmonikk. Siste dikt 1991
Publisert 14.01.2021, første gang 10.12.2018.