Christopher Hornsrud


Christopher Hornsrud (1859-1960)
Foto: Ukjent / Arbark
Christopher Hornsrud ble født 15. november 1859.

Hornsrud var den første norske sosialisten som kom til å spille en politisk rolle uten å være verken håndverker eller akademiker.

Han var politisk aktiv i arbeiderbevegelsen i nesten 80 år. Hornsrud kunne dermed bygge sine standpunkter på impulser fra begivenheter så langt fra hverandre i tid som Pariserkommunen 1871 og Norges NATO-medlemskap 1949.

Mest kjent er han likevel for sine 18 dager som Arbeiderpartiets første statsminister i 1928.




Statsministeren


Christopher Hornsrud var Arbeiderpartiets første statsminister. Ved valget i 1927 ble DNA det største partiet på Stortinget og fikk i oppdrag av kongen å danne regjering. Partiet aksepterte under tvil å danne en mindretallsregjering 28. januar 1928 med Hornsrud både som statsminster og finansminister.

Regjeringen på slottsplassen. Fra v.: Edvard Bull, Alfred Madsen, Johan Nygaardsvold, Olav Steinnes, Anton Alvestad, Magnus Nilssen, Christopher Hornsrud og Fredrik Monsen.
Foto: Arbeiderbladet / Arbark


Etter bare 18 dager ble regjeringen felt på et mistillitsforslag. Stortingsflertallet aksepterte ikke regjeringserklæringen. Den virkelige årsaken til at regjeringen ble felt var likevel Norges Banks misnøye med at den nektet å garantere for bankene under den økonomiske uroen i kjølvannet av regjeringsdannelsen.

Regjeringen Hornsrud, den første norske Arbeiderparti-regjering (28. januar - 15. februar 1928)
Foto: Ukjent / Arbark



Fra Venstre til Arbeiderpartiet


Fanen til Vikersund arbeiderforening. Dette var først en Venstre-forening, deretter et Arbeiderparti-lag. Ved partisplittelsen i 1923 gikk foreningen inn i Norges kommunistiske parti. Foreningen ble stiftet 29. april 1888 og Hornsrud var foreningens første formann
Foto: Arbark
Hornsrud ble født 15. november 1859 i Øvre Eiker i Buskerud. Han hadde ingen formell utdannelse ut over folkeskolen, og ble handelsbetjent og handelsmann før han i 1891 slo seg ned som gardbruker i Modum.

Hornsrud ble tidlig politisk engasjert og medlem av Venstre. Utenfor byene var Venstre det eneste radikale politiske alternativet på 1880-tallet.

Han stiftet en rekke arbeiderforeninger, men på grunn av sin kompromissløse kamp for alminnelig stemmerett både for kvinner og menn, tilhørte han den radikale fløyen i partiet. Dette brakte han i nær kontakt med sosialdemokratene i Kristiania (Oslo).

Fra begynnelsen av 1890-tallet regnet Hornsrud seg som sosialist og gikk over til Arbeiderpartiet. Der deltok han aktivt på landsmøtene fra 1893 til 1896.

Etter å ha holdt seg borte fra det sentrale partiarbeidet i flere år, ble han på landsmøtet 1901, uten selv å være til stede, valgt til å delta i arbeidet med partiets jordprogram.



Jordprogrammets far


Hornsrud er kjent som jordprogrammets far. Programmet representerte et kompromiss mellom på den ene siden sosialistisk teori og kollektivisering og på den andre siden bøndenes ønske om å eie og drive egen jord. Hornsrud var ikke prinsipielt motstander av at staten eller et kollektiv skulle eie jorden, men mente dette var lite aktuelt i Norge.

Brosjyre 1914
Foto: Arbark
Brosjyre 1918
Foto: Arbark


Det viktige var at alle fikk bruksrett til egen jord og fullt utbytte av arbeidet. Ingen måtte tjene på andres arbeid, og bøndene måtte derfor sikres mot "det nuværende gjælds- og rentesystems lumske utplyndring." Dette vendte han stadig tilbake til. Programmet stadfestet et praktisk syn på bøndenes stilling og åpnet døren for økt oppslutning om Arbeiderpartiet på landsbygda.


Partiformannen


På landsmøtet 1903 ble Hornsrud valgt til Arbeiderpartiets formann, etter seks timers debatt for lukkete dører. Striden sto om valgtaktikken. Skulle Arbeiderpartiet inngå i en allianse med Venstre foran stortingsvalget eller ikke? Hornsrud var en av dem som ønsket et slikt samarbeid. Spørsmålet var ikke nytt. Det hadde vært en gjenganger på de fleste av partiets tidligere landsmøter.

Utenlandske korrespondenter på besøk i Social-Demokraten 1905 fotografert i gårdsrommet til Brugata 7. Foran fra v.: Michael Puntervold, medarbeider i Social-Demokraten, W. Andreassen, dansk folketingsmann og redaktør, Christoffer Hornsrud, Arbeiderpartiets formann, Voelcker, redaktør av det tyske Vorwärtz. Stående fra v.: Johan Hornsrud, forretningsfører i Social-Demokraten, Martha Johnsrud fra partikontoret, Magnus Nilssen, partisekretær og Ole Tokerud, redaksjonssekretær i Social-Demokraten.
Foto: Herdenberg, Per P. / Arbark


Denne gangen framsto imidlertid uenigheten som et opprør fra en ny generasjon partimedlemmer mot partiveteranene, spesielt Christian Holtermann Knudsens og Carl Jeppesens dominerende posisjon i partiet. Mange ønsket en mer praktisk politikk enn partiveteranene som i større grad var preget av ideologi og idealisme samt en standhaftighet som fulgte av å ha kjempet 15 år i motvind.

Først etter århundreskiftet begynte Arbeiderpartiet endelig å bevege seg bort fra å være en sekt til å bli et parti.

Christian Holtermann Knudsen
Foto: Ludwik Szacinski / Arbark
Carl Jeppesen
Foto: Ukjent / Arbark



Fest på slottet


Som talsmann for tilnærmingen til bøndene og et samarbeid med Venstre, ble Hornsrud kjent som en praktisk politiker uten revolusjonære eller sosialistiske holdninger. På landsmøtet i 1904 oppsummerte han selv motsetningen. Når det gjaldt taktikken var det ifølge Hornsrud to retninger: “Den ene vilde, at partiet skulde isolere sig og betragte ethvert andet parti som en kompakt reaktionær masse. Den anden retning gaar ut paa, at man skal søge samarbeide med partier, der vil være med paa at gjennemføre reformer, der er af stor betydning for arbeiderne."

Ungdomsbilde av Hornsrud
Foto: Arbeiderbladet / Arbark
Hornsrud kunne likevel opptre som prinsippfast og revolusjonær. Han var ikke fremmed for å snakke positivt om revolusjon og klassekamp. I diskusjonen i 1903 om partiets første stortingsrepresentanter skulle delta på slottsballet eller ikke, var han motstander av et slikt samrøre med fienden. “... socialdemokratiet maa ikke la sig besmitte, dets mænd maa gaa med rene hænder tilbage til sine vælgere...," skrev han i Social-Demokraten. “Vi befinner oss “mellom slagene" og vor største fest er at slibe vort sværd. Socialdemokratiet kjender ingen anden festhvile. Kan vi alligevel i disse mellemstunder komme sammen til “slibefest" d.e. at styrke os til kampen, for frihed og ret, da tar vi festen; men det skal bli en fest i arbeide, en fest i agitation for vore ideer - udad som indad. ... Det er ikke plads for flikverk. Her maa en ombygning fra grunden af; thi det nuværende samfunds grund svigter, Socialdemokratiet befinder sig derimod paa en grund, som ikke svigter, nemlig solidaritetens; men hvorfor skal saa vore mænd gjennem champagne og fest ledes ind paa den anden grund, den ikke bærer oppe?" (Social-Demokraten 9. november 1903)


For Hornsrud var "spørsmaalet om samfundets overtagelse af produktionsmidlerne ... alltid prøvestænen ogsaa mellem os socialdemokrater", slik han formulerte det i 1904. Her er fem avisartikler. Klikk på dem for å lese artiklene i PDF-format:

Artikkel 1
(pdf)

Artikkel 2
(pdf)

Artikkel 3
(pdf)

Artikkel 4
(pdf)

Artikkel 5
(pdf)









På Stortinget


Hornsrud beholdt posisjonen som partiformann til 1906, da han frasa seg gjenvalg. Partiveteranene overtok igjen ledelsen med Oscar Nissen som formann og Chr. H. Knudsen som nestformann. Jeppesen ble igjen redaktør for Social-Demokraten. Etter dette deltok ikke Hornsrud lenger på noe partilandsmøte før 1927.

Christopher Hornsrud sammen med familie og venner
Foto: Ukjent / Arbark


I 1909 flyttet han tilbake til Modum der han ble ordfører før han i 1912 ble valgt til stortingsrepresentant, 53 år gammel. Han satt på Stortinget til 1936, bortsett fra de 18 dagene i 1928 da han var statsminister.


Radikaleren


Etter 2. verdenskrig markerte han seg med standpunkter som nå framsto som radikale. Han var motstander av alliansepolitikken og skeptisk til begge stormaktene. I 1953, 94 år gammel, var han en av initiativtakerne til avisen Orientering og skal ha vært den som fant på selve navnet.

Artikkel 6
Faksimile fra Aktuell november 1959


Artikkel 7
Faksimile fra Orientering november 1959



Artikkel 8
Faksimile fra første nummer av Orientering desember 1952




Foto: Arbark



Hornsrud holdt konsekvent fast på gamle sosialdemokratiske standpunkter i en periode hvor kald krig og materiell vekst dominerte i arbeiderbevegelsen. "Vårt samfunn har vel ikke utviklet seg noe i sosialistisk retning. Sosialisme må bygge på erobring av produksjonsmidlene. Vi har utbygget velferdsstaten, men den er ikke sosialistisk. Vi produserer fortsatt på grunnlag av lønnsomhet og profittmuligheter for de private eiere av produksjonsmidlene - ikke på grunnlag av folkets og samfunnets behov, slik det må være i et sosialistisk samfunn." sa han i et intervju i Orientering i forbindelse med sin 100-årsdag i 1959.

Christopher Hornsrud døde 12. desember 1960 i Oslo.



Kilder, litteratur


Les Hornsruds Stortingserklæring her (pdf)

Regjeringsdannelsen: Ivar Arne Roset, Det norske arbeiderparti og Hornsruds regjeringsdannelse i 1928, Oslo 1962 Per Maurseth, Gjennom kriser til makt. Arbeiderbevegelsens historie i Norge, bd 3, Oslo 1987

Jordprogrammet: Kjell Dankertsen, Arbeiderpartiets syn på jordspørsmålet fram til 1902, Hovedoppgave 1963

Mer om Hornsrud: Se Store norske leksikons artikkel her






Publisert 13.01.2021, første gang 10.11.2009.