ARBEIDSFOLK FORTELLER


Moderlig omsorg i skolebespisningen


Anna Syversen
Foto: Arbeiderbladet / Arbark
Gjennom 30 år arbeidet Anna Syversen ved skolebespisningen i Oslo, "Etær'n" som den ble kalt blant barna. Hun var i alle år medlem av Oslo kommunale bespisningsbetjenings forening med en rekke tillitsverv. Da Syversen begynte i arbeidet i 1928, fikk barna servert middagsmat i skoletiden. Hun hadde sett stor forskjell på barna gjennom disse årene. Den gang hun begynte, var mange av ungene tynne og bleike og dårlig kledd. Maten smakte, og det var rikelige porsjoner. Oslofrokosten ble innført ved alle byens skoler i 1932.


Skolefrokost ved Møllergata skole april 1939
Foto: Arbeiderbladet / Arbark
Frokosten skulle ikke bare sikre barna tilstrekkelig kost, men sørge for god næring før undervisningen og venne barna til å innta måltidene på en ordentlig og sømmelig måte. I tillegg var matserveringen også et ledd i kampen mot tannråte. Da Arbeiderpartiet fikk flertall i Oslo i 1934, ble den helt frie bespisningen innført. Bevilgningen var for budsjettåret 1936-37 på nærmere 450.000 kroner, noe som tilsvarer omkring 13,7 millioner i 2012. I tillegg til innkjøp av mat, var 49 personer knyttet til driften. Bildet er fra Møllergata skole i 1939. Frokosten besto av minimum av et knekkebrød med geitost, et stykke grovbrød med dr. Sopps leverpostei og 0,3 l melk. I tillegg fikk elevene gulrot, eple, en banan eller en halv appelsin.


(Arbeiderbladet 12. oktober 1937, 18. april 1939 og 12. juni 1958)



Skolefrokost ved Møllergata skole april 1939
Foto: Arbark



Se flere historier i serien "Arbeidsfolk forteller" her






Publisert 21.01.2021, første gang 12.02.2015.