Arbeiderhistorie


Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek har siden 1987 utgitt årboka Arbeiderhistorie. Arbeiderhistorie er det sentrale tidsskriftet i Norge for forskning i arbeiderbevegelsens og arbeiderklassens historie i en lokal, nasjonal og internasjonal sammenheng.
Tidsskriftet inneholder vitenskaplige artikler og populærhistoriske tekster og er rikelig illustrert. Arbeiderhistorie henvender seg til folk i arbeiderbevegelsen, forskere, studenter og alle som er interessert i venstresidens historie i vid forstand.
Forløperen til Arbeiderhistorie, TFAH (Tidsskrift for arbeiderbevegelsens historie), kom ut i årene 1976-1986.

Fra og med 2017 publiseres Arbeiderhistorie med åpen tilgang på idunn.no

Du finner informasjon om abonnement og kjøp av den trykte boka her.

Vil du skrive for Arbeiderhistorie? Se Forfatterveiledning her.

Informasjon om redaksjonen for Arbeiderhistorie finner du her.



Nyeste utgave av Arbeiderhistorie


Årets utgave av Arbeiderhistorie inneholder åtte fagfellevurderte artikler som spenner over et bredt tematisk og tidsmessig spekter.

Eirinn Larsen skriver om Kristiania kvinnelige handelsstandsforening i perioden fra 1890 til 1930-årene. Hun argumenterer for at foreningen framstod mer som en standsorganisasjon enn en fagforening.

Mikael Lyngaas beskriver norske sosialisters syn på splittelsene i den franske sosialistbevegelsen før 1914.

Harald Espeli undersøker den norske arbeiderbevegelsens holdning til det kompliserte spørsmålet om minstelønnslovgivning mellom 1915 og 1940.

Kari Tove Elvbakken analyserer Aase Lionæs’ engasjement i abortsaken og hennes innsats for liberalisering av abortlovgivningen i årene 1936 til 1975.

Eirik Wig Sundvall skriver om hvordan rapporter fra norske faglige delegasjonsbesøk til Sovjetunionen og USA i 1948 ble brukt i den kalde krigens globale propagandakamp for å svekke sovjetisk innflytelse.

Kåre Slåtten og Dag Øivind Madsen analyserer personalfeltets etablering og utvikling i Norge fra 1945 fram til 1980, sett i sammenheng med behovet for å stimulere arbeidsvilje og produktivitet.

Marina Durovic-Andic tar for seg en gruppe jugoslaviske helsearbeidere som kom til Norge i 1967, der deres egne opplevelser av møtet med Norge analyseres ut ifra et innvandringsperspektiv.

Virginia Bertani skriver om marmorindustrien i Carrara, Italia. Her trekkes lange linjer som beskriver hvordan teknologisk innovasjon gjennom tidene har endret bransjen og organiseringen av marmorutvinningen.


Les nyeste utgave av Arbeiderhistorieidunn.no.


Alle årganger av Arbeiderhistorie og TFAH i pdf-format:




Creative Commons-lisens Arbeiderhistorie er publisert med fri tilgang (Open Access) under en CC BY-NC 4.0 lisens.
Merk: Gjelder ikke TFAH (årbøkene fra 1976-1986).








Publisert 14.03.2024, første gang 20.10.2011.