17. mai – en bildeserie

17. mai ble benyttet til arbeiderdemonstrasjoner i Kristiania fra 1884, da Tobaksarbeidernes Forening tok initiativ til et eget arbeidertog fordi de var misfornøyde med at fagforeningene ikke ble godt nok representert i den kommunale 17. mai-komiteen.
I arbeidertogene fra 1886 og fremover var det to paroler som gjaldt – kravet om «normalarbeidsdag» på 10 timer og stemmerett for alle!

Foto: Ukjent / Arbark
Etter at det ble innført allmenn stemmerett for menn i 1898, ble det det allikevel arrangert egne demonstrasjoner av Arbeiderpartiet på 17. mai, og dette varte helt frem til 1938.

Bladet Flaggsmell ble gitt ut av Venstrekommunistisk ungdomslag, og Arne Paasche Aasen var redaktør for dette nummeret fra 1925. Her ser vi det norske flagget sammen med det røde flagget – den internasjonale arbeiderbevegelsens symbol på kamp.

Foto: Ukjent / Arbark

Foto: Thor Wiborg / Arbeiderbladet / Arbark

Foto: Thor Wiborg / Arbeiderbladet / Arbark

Foto: Per Wiedswang / Arbeiderbladet / Arbark

Foto: Per Brynhildsen / Arbeiderbladet / Arbark

Nynazister kastet blant annet en bombe mot 1. mai-toget i Oslo i 1979, og i 1983 kom det trusler fra nazister mot barnetoget i Oslo dagene før 17. mai. Dette førte til at «17. mai for alle» ble arrangert første gangen; initiativet ble tatt av noen av de samme personene som to år senere skulle stifte SOS Rasisme i Norge.
Gro Harlem Brundtland valgte å gå i 17. mai-toget sammen med Sagene skole, som ble utsatt for trusler i 1983.


Foto: Terje Akerhaug / Arbeiderbladet / Arbark
Tekst: Sølvi Bennett Moen
Se også disse nettutstillingene:
1. mai - arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag
(https://www.arbark.no/Utstilling/1mai/1mai01.htm)
Arbeiderkvinner i stemmerettskampen
(https://www.arbark.no/Bildeserier/Kvinnestemmerett/Kvinnestemmerett.htm)