Lesbebuss '88


Placeholder image
Stillbilde fra Youtube / May B. Støen.
Foto: May B. Støen / Arbark


Sommeren 1988 dro en sjokkrosa buss med regnbuefarget grill på Norgesturné, fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. En fire uker lang kampanje med hovedfokus på synliggjøring og å spre informasjon om homofili generelt og lesbisk identitet spesielt. De ville fronte at alle skal ha lov til å være seg selv, og at de som lever skjult skal slippe å leve et dobbeltliv.


Placeholder image
I sjokkrosa buss fikk de mye oppmerksomhet, og ble ofte intervjuet av både lokal og nasjonal presse langs ruta.
Faksimile / VG / Arbark


I 1987 gikk lesbiske kvinner fra Det norske forbundet av 1948 (DNF-48), Arbeidsgrupper for homofil frigjøring (AHF), Fellesrådet for homofile og lesbiske organisasjoner i Norge og Kvinnefronten sammen for å søke penger til prosjektet. De fikk blant annet 100.000 kr fra DNF, samt at de fikk støtte fra Helse- og omsorgsdepartementet.


Placeholder image
Kvinnejournalen 3/88.
Foto: Arbark


Det ble til at en gruppe på tretti lesbiske dro rundt til 13 større og mindre steder i hele landet. De delte ut brosjyrer, deltok på lokale arrangementer som debattmøter, kafeer og konserter. De stekte vafler, delte ut godteri, og stilte seg til disposisjon dersom folk hadde spørsmål eller ville slå av en prat. Ved nesten alle stopp sto folk klare da de kom, og medlemmer i Kvinnefrontens lokallag hjalp ofte til med organisering av lokale arrangementer og overnattingsplasser. De ble ofte intervjuet av lokale medier, og skapte liv og røre langs ruta.



Langs ruta delte de ut sukkertøy, brosjyrer og bød på nystekte vafler.
Foto: Arbark

Gjennom dette prosjektet ville de bidra til å synliggjøre lesbiske og styrke lesbisk identitet. Dette var en tid der homofile menn fikk mye oppmerksomhet, både positiv og negativ. Mange lesbiske var lei av å bli betraktet som en ikke-eksisterende gruppe. De syntes ikke! Det var én ting å være skeiv i og rundt de store byene, hvor man enklere kunne knytte seg til et miljø av likesinnede, men på mindre steder kunne det være langt vanskeligere. Også innad i skeive miljøer var det gutta som fikk det meste av oppmerksomheten.



Målet om å bli sett og lagt merke til ble absolutt nådd, og de ble møtt med både kjærlighet og skepsis.

Så selv om de opplevde å bli forsøkt slått med bibler på Sørlandet, og andre steder taus avvisning eller kommentarer om at lesbisk samliv var unaturlig, var det flest gode samtaler og positiv nysgjerrighet over hele Norges land.




Filmer:

Lesbebuss '88 - Lengre opptak





Tekst: Pernille Fjoran og Katrine Watz Thorsen.

Takk til May Britt Støen for deling av filmer, og til Helle Nyhuus for å formidle om Lesbebuss 88`


---


Arkiv: (katalog på Arkivportalen)


ARK-1584, Kvinnefronten












Publisert 23.06.2022