OPERASJON ALMENRAUSCH


NKPs bortkommne arkivmateriale



Hva skjedde med kofferten som Roald Halvorsen gjemte under Almenrausch? Det er umulig å fastslå med sikkerhet. Først lenge etter krigen ble det kjent at dokumenter fra NKPs krigsarkiv var kommet på avveie. Da Haakon Lie ga ut boka "Krigstid 1940 – 1945" i 1982, skrev han at Milorgs folk i Valdres på slutten av krigen hadde kommet over en masse papirer på en seter i Østre Slidre. Papirene var fra NKP-ledelsens arkiv. I følge Jens Chr. Hauge lå papirene i en koffert da de ble funnet. Historikeren Terje Halvorsen mener det er sannsynlig, men slett ikke sikkert, at det er snakk om den samme kofferten som hans far, Roald Halvorsen, gjemte under operasjon Almenrausch. Også Samuel Titlestad, Furubotns stabssjef i hovedkvarteret, har fortalt at han gjemte unna noen kasser med dokumenter i en steinrøys i forbindelse med flukten fra Buahaugen.

Om det var papirene i steinrøysa eller kofferten som ble funnet av Milorg, eller om de kan ha hatt en annen opprinnelse, vet vi ikke. Uansett ble ikke de gitt tilbake til NKP. Milorg sendte papirene til den norske legasjonen i Stockholm. Der tok en engere krets i Arbeiderpartiet hånd om dem, i første omgang Rolf Gerhardsen som arbeidet ved legasjonens presse- og informasjonskontor. Etter krigen delte Rolf Gerhardsen og Haakon Lie NKP-papirene seg i mellom. Rolfs sønn, nå avdøde Tron Gerhardsen, har skrevet at han ødela farens del av papirene – eller det han kalte Peder Furubotns krigsarkiv – ved å brenne dem i 1981, noe som må sies å ha vært en svært dårlig beslutning sett ut i fra et bevaringsmessig og arkivfaglig ståsted.

Haakon Lie brukte sine NKP-papirer som kilder i boka fra 1982. Da den kom ut reagerte NKP og krevde å få tilbake det arkivmaterialet som etter alt å dømme var partiets eiendom. Etter mye om og men ble løsningen at Haakon Lie i 1983 deponerte originaldokumentene hos Arbark og sendte en kopi til NKP. Fra før hadde Arbark fått hele arkivet etter Peder Furubotn, inkludert materialet fra NKPs ledelse under krigen. Nå var alt som var bevart av NKPs krigsarkiv tilgjengelig for historikerne, trodde man.

Men i 2000-årene dukket det opp enda flere NKP-dokumenter fra krigen. Arbark fikk Ørnulf Egges arkiv. En stor del av dette arkivet besto av materiale fra Egges illegale virksomhet i NKPs tjeneste, nærmere bestemt som partiets organisatoriske leder i Oslo. Så kom det mer fra Haakon Lie. Det viste seg at han ikke hadde gitt fra seg alt i 1983. Dermed vokste den tilgjengelige dokumentasjonen av NKPs virksomhet under krigen ytterligere. Kanskje finnes det mer ukjent materiale hos andre. Det vil eventuelt tiden vise.

Krigsarkivene etter Peder Furubotn og Ørnulf Egge er i dag tilgjengelige ved Arbark. Forskere og andre interesserte som ønsker å lete i disse spennende arkivene kan henvende seg til Arbarks lesesal.


Eksempel på arkivmateriale
Foto: Arbark



Kilder:



Terje Halvorsen: Kald kriger om kommunistenes krigsinnsats. Haakon Lie og kommunistens krigshistorie 1939-1945, i
Terje Halvorsen: Historie, politikk og polemikk, Oslo 2010.

Tron Gerhardsen: Einar og Haakon, Rolf og jeg. Fra Arbeiderpartiets indre liv, Oslo 2009.
Haakon Lie: Krigstid 1940-1945, Oslo 1982.


Operasjon Almenrausch
Operasjonsordren (pdf)
Leikny Karlsen (Berg) flykter fra sykehuset
Intervju med Arne Taraldsen
NKPs tapte arkivmateriale
NKPs illegale aviser









Publisert 14.01.2021, første gang 06.04.2010.