Dødsmarsjene i 1945


Side 1
Å marsjere inn i friheten eller døden?
Side 2
Friheten eller døden?
Side 3
"...Mellom 15 og 20 kuldegrader"
Side 4
Josef Berg
Side 5
Hva fins i arkivet?

"Det var noe mellom 15 og 20 kuldegrader."


Ukjent konsentrasjonsleir, 1945
Foto: Ukjent / Arbark
Likedan som i Auschwitz gikk det i andre leire. Med Den røde armé foran portene, satte leirkommandantene en etter en i gang evakuering av leirene og forsøkte å slette ut alle spor etter ugjerningene sine. Hundretusenvis av jødiske og andre ofre ble tvunget ut på det ofrene kalte for «dødsmarsjer». Helsetilstanden til de fleste var svært dårlig fra før av. Fangene var underernært og avkreftet fra før.1 "Det var noe mellom 15 og 20 kuldegrader," skriver Josef Berg. "Ofte vasset vi i snø til knes, det var jo i januar." Mange fanger manglet sko, ingen hadde varme klær, og de fikk ikke næring eller drikke. De som falt og var for svake til å marsjere, ble skutt underveis.2

«Dødsmarsjene» var improviserte og dårlig organiserte. Som regel var det andre leirer som var målene for de marsjerende. Men der de kom var det ikke plass til fangene, og de ble sendt videre til andre leirer. De fra før av svake fangene døde på rekke og rad. Dødstallene er usikre, og eksperter regner med at mellom 250 000 og 375 000 ofre døde eller ble drept under marsjene. Dette svarer til mellom en tredel og halvparten av tallet på internerte i konsentrasjonsleirene i denne siste krigsfasen.3 Josef Berg, som måtte utføre tungt tvangsarbeid i en sementfabrikk i Golleschau utenfor Auschwitz, skriver om dette:

Da vi kom til Sachsenhausen, ville de ikke ta imot oss. Vi måtte dra videre og havnet på Heinckel-verkene som var Sachsenhausens utekommando, på samme måte som Golleschau var utekommando for Auschwitz. … Så kom den siste appellen. Det var rundt tusen mann som hadde marsjert fra Golleschau for snaut to uker siden. Det var 380 igjen. Resten lå igjen som lik langs den veien vi hadde bak oss, de hadde falt sammen av utmattelse, var blitt skutt, hadde sultet eller frosset i hjel.



1. Raul Hilberg, Die Vernichtung der europäischen Juden. Die Gesamtgeschichte des Holocausts, Berlin 1982: 662-670. Hillberg gikk gjennom og oppdaterte hele verket sitt, og det ble utgitt igjen i 1985 og på tysk i Frankfurt a. M. 1990, bd. 2, s. 1047-1057. (Original: The destruction of the European Jews. Chicago 1961. Omarbeidet og gjenutgitt senest i New York 1985.) http://www.folkemord.no/Tyskland-Joder/5279/6113

2. Hilberg 1982: 662-670. Hilberg 1990, bd. 2, s. 1047-1057.

3. Bare med flaks og en spesiell teknikk klarte fangene å overleve over lengre tid, men sjøl da bare som levende skjeletter. I et manus skrevet i 1946 beskriver Josef Berg denne teknikken slik: "Etter hvert var jeg blitt den eneste overlevende av dem som jeg kom sammen med til Auschwitz. Jeg var umåtelig heldig, men jeg tror nok at den «skoleringen» jeg fikk op Grini og i fangeleiren i Nord-Norge hjalp mig iden vanskelige tiden. Teknikken er … å bruke øyne og ører, men ikke hender. Når en av oppsynsmennene kommer og ser på dig, arbeid, så han tror du svetter. Når han snur sig, stå bomstille. Spar dine krefter. Du får dem alri igjen, i hvert fall ikke så lenge du er h e r. Mange reddet livet ved utspekulert dovenskap."








Publisert 19.01.2021, første gang 01.05.2015.