Arbeiderhistorie


Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek har siden 1987 utgitt årboka Arbeiderhistorie. Arbeiderhistorie er det sentrale tidsskriftet i Norge for forskning i arbeiderbevegelsens og arbeiderklassens historie i en lokal, nasjonal og internasjonal sammenheng.
Tidsskriftet inneholder vitenskaplige artikler og populærhistoriske tekster og er rikelig illustrert. Arbeiderhistorie henvender seg til folk i arbeiderbevegelsen, forskere, studenter og alle som er interessert i venstresidens historie i vid forstand.
Forløperen til Arbeiderhistorie, TFAH (Tidsskrift for arbeiderbevegelsens historie), kom ut i årene 1976-1986.

Fra og med 2017 publiseres Arbeiderhistorie med åpen tilgang på idunn.no

Du finner informasjon om abonnement og kjøp av den trykte boka her.

Vil du skrive for Arbeiderhistorie? Se Forfatterveiledning her.

Informasjon om redaksjonen for Arbeiderhistorie finner du her.



Nyeste utgave av Arbeiderhistorie


Årets utgave av Arbeiderhistorie inneholder seks fagfellevurderte artikler og én ikke-fagfellevurdert tekst innenfor et bredt spekter av temaer.

Dag Ingemar Børresen tar for seg den norske hvalfangstindustrien i Sørishavet i årene 1900 til 1930, med utgangspunkt i hvordan radikale svenske arbeidere i næringen agerte og ble oppfattet. Morten O. Reiten gir oss en sosialhistorisk innfallsvinkel til rallarenes historie og belyser deres rusbruk og rusvaner rundt om på anleggene tidlig på 1900-tallet.

Andreas Haukland Larsen retter søkelyset mot arbeiderbevegelsen i Nord-Norge og undersøker lokalpressens oppfattelse og tolkning av Arbeiderpartiets valgkampturné i de nordlige distriktene i 1920. Rolf Inge Larsen har også et nordnorsk tema og utforsker krysningspunktet mellom to helt ulike sosiale bevegelser: den politiske arbeiderbevegelsen og den religiøse læstadianerbevegelsen.

Harald Espeli griper fatt i det aktuelle politiske temaet arveavgift, og gjennomgår Arbeiderpartiets syn på dette omfordelingsvirkemiddelet fram mot andre verdenskrig. Victoria Austveg skriver om det aktuelle temaet likelønn og sammenligner norsk og svensk praksis på området i 1940-, 1950- og 1960-årene.

Utover disse fagfellevurderte tekstene, kommer Terje Halvorsen med en oppsummerende betraktning rundt et tema som har stått sentralt i hans karriere som historiker: det dramatiske oppgjøret i Norges Kommunistiske Parti høsten 1949. Les nyeste utgave av Arbeiderhistorieidunn.no.


Alle årganger av Arbeiderhistorie og TFAH i pdf-format:




Creative Commons-lisens Arbeiderhistorie er publisert med fri tilgang (Open Access) under en CC BY-NC 4.0 lisens.
Merk: Gjelder ikke TFAH (årbøkene fra 1976-1986).








Publisert 06.03.2025, første gang 20.10.2011.